Ганок – візитна картка будівлі. Те, як довго прослужить покриття вхідної групи, залежить від майстерності фахівців та типу матеріалу. Неправильний вибір плитки призведе до того, що незабаром облицювання відшарується і відпаде. Безліч вуличних сходів з потрісканими сходами доводить важливість грамотного вибору плитки для обробки ганків. Розглянемо варіанти, які підходять для зовнішнього облицювання.
Плитка для крыльца – выбирайте материалы с умом

Вимоги до плитки для ганку

Список основних вимог, яким має відповідати плитка для вуличних щаблів.

  • Волого- та морозостійкість. Ці два аспекти йдуть пліч-о-пліч: волога і перепад температур – головні вороги кераміки. Вода, яка потрапляє всередину плитки, на морозі замерзає, а за плюсової температури тане. Перехід рідини з одного агрегатного стану до іншого веде до того, що матеріал розриває зсередини. Тому покриття має бути щільним, з мінімумом пір.
  • Міцність. На край сходів лягає величезне навантаження. Плитка має витримувати вагу дорослої людини.
  • Зносостійкість. Покриття вуличних сходів атакує маса негативних факторів: опади, механічне навантаження, висока та низька температура, побутова хімія. Структура плитки має бути однорідною, щоб колір та малюнок зберігалися довгі роки.
  • Протиковзкі властивості. Ганок повинен бути безпечним – не допускається використання слизьких глянсових матеріалів.
  • Дизайнерська різноманітність. Функціональний, але непрезентабельний ганок – доля технічних споруд. Заміський будинок або офісну будівлю вимагають стильних красивих сходів.
  • Адекватна ціна. Ціна питання має бути розумною та доступною.
Цим вимогам відповідають клінкер та керамограніт. Інші матеріали або нефункціональні, або негарні, або дорогі. Звичайний кахель для обробки ганку не підходить - маломіцний, структурно неоднорідний і занадто пористий. Граніт та мармур не можна назвати бюджетними варіантами. Технічна кислототривка плитка витримує чи не будь-яке навантаження, але її дизайн залишає бажати кращого. Серед великої кількості пропозицій клінкеру та керамічного граніту покупці легко відшукають колекцію під свої потреби.

Клінкер для сходів

Це оптимальний варіант для оздоблення ганку.

Водопоглинання. За будівельними стандартами максимальне водопоглинання сходової плитки – 6%. Показник клінкеру: 2-6% - це матеріал з невеликою кількістю пор. Але головна особливість плитки – здатність "дихати". Кераміка не тільки щільна, а й відрізняється паропроникністю. Та мала кількість вологи, яка все ж таки потрапляє всередину плит, не затримується там, а випаровується, не завдаючи шкоди покриттю.

Зносостійкість. Клінкер відноситься до верхніх IV і V класів стирання - його можна використовувати в прохідних зонах. Навіть через багато років виріб не втратить привабливий зовнішній вигляд.

Антиковзання. Вироби характеризуються матовою шорсткою поверхнею – на такому покритті складно посковзнутися. Якщо додати до властивостей плитки додаткові захисні засоби (наприклад, накладки), ви отримаєте безпечний ганок.

Дизайн. Клінкер випускають у різних сходових форматах:
  • звичайні щаблі;
  • щаблі з протиковзкими насічками;
  • кутові щаблі;
  • варіанти із флорентійським профілем;
  • звичайний, фігурний та кутовий плінтуса;
  • підсходи.
І при всій різноманітності клінкерна плитка доступна для ґанку – щодо натурального каменю вартість матеріалів помітно нижча.

Приклади колекцій

Найбільшою популярністю користується польська, іспанська та німецька продукція.

Колекція Aquarius фабрики Ceramika Paradyz (Польща) включає всі необхідні елементи для надійного та ефектного оформлення сходів: сходи з капіносом, плінтуса, підсходинки, кутові деталі.

У класичних відтінках клінкерних виконана плитка компанії Gres De Aragon(Іспанія). Розміри – 250х250 мм – відрізняються від стандартних 300х300 мм.

Німецький клінкер вважається найкращим. Вибираючи лінійку Duro від Stroeher, ви зможете вирішити будь-яке декоративне завдання, пов'язане з обробкою ганку. При грамотному облицюванні ця плитка прослужить десятки років.

Керамограніт для сходів

Коефіцієнт водопоглинання керамічного граніту набагато менше, ніж у клінкеру – до 0,05%. Плитка майже не вбирає вологу, а значить, не схильна до негативного впливу температурних перепадів. Але структура часу у цього матеріалу інша – йому не властива паропроникність. Тим не менш, дуже висока щільність і мінімум пір дозволяють укладати керамограніт і на вуличні щаблі.

Серед переваг плитки, яку ще називають штучним каменем:
  • поверхнева твердість, що відповідає твердості кварцу – плитку складно подряпати та розбити (приклеєний матеріал);
  • однорідність - керамограніт пофарбований на всю товщину, тому навіть невеликі сколи не будуть помітні;
  • хімічна стійкість – побутова хімія не завдає жодної шкоди покриттю;
  • простота догляду – за сходами легко доглядати.

Види керамограніту для укладання на сходах

Є шість видів керамограніту. Для облицювання ганку підходять два.

Матовий. Єдиний вигляд, який не обробляють після пічного випалу. Це найміцніший варіант - оскільки немає допоробки, не порушується структура. Матовий тип характеризується шорсткою неслизькою поверхнею.

Структурований. Менш міцний, але більш декоративний вигляд. Головна особливість – велика кількість колекцій, що імітують різні матеріали (камінь, дерево, шкіру тощо). Полотно рельєфне - це робить антиковзну плитку.

Різання та підклеювання керамограніту

На відміну від клінкеру, керамограніт випускають лише у «пласкому» форматі – об'ємних монолітних виробів (наприклад, з капіносом) немає. Але покупці можуть замовити послугу різання та підклеювання плитки. А деякі колекції включають елементи з фігурним дизайном - звертатися за додатковим склейкою немає потреби.

Завдяки густині керамічний граніт складно різати. А завдяки технологічним особливостям виробництва непросто виконати його у «тривимірному» форматі. Але спеціалізовані майстерні пропонують такі послуги:
  • різання – пряме, кутове та фігурне;
  • створення заводської фаски;
  • формування смуг протиковзання;
  • підклеювання декоративних капіносів.
Поєднуючи особливості матеріалу та можливості спецобладнання, можна отримати керамічний граніт для ганку будь-яких розмірів і форм. Це наближає матеріал до потенціалу клінкеру. А в тому, що стосується відтінків і фактур, керамограніт спочатку (і набагато) багатший за клінкерну плитку.

Що вибрати для обробки ганку: клінкер чи керамограніт? Вибір залежить від смакових уподобань. Клінкерна плитка більш функціональна, але менш різноманітна. Альтернатива трохи поступається їй у технічному плані, але більш варіативна.